Oulujärvi – Kainuun meri

Kun veneilee Oulujärven suurilla selillä tai retkeilee sen kauniilla hiekkapoukamilla, ymmärtää järven saaman lempinimen. Oulujärvellä saa nauttia merellisestä tunnelmasta suomalaisissa luontomaisemissa.

Kainuulaisten rakastama Oulujärvi on Suomen neljänneksi tai viidenneksi suurin järvi, kisaten täpärästi sijoituksestaan Pielisen kanssa. Sijoitus riippuu veden sääntelykorkeudesta: Oulujärven pinta-ala on säännöstelystä riippuen 778–944 km2, ollen keskiarvoltaan n. 928 km2.

Oulujärvi kuroutui omaksi järvekseen jääkauden jälkeisestä Ancylus-järvestä noin 8500 vuotta sitten. Tätä nykyä järven rantaviiva jakautuu Kajaanin, Vaalan ja Paltamon kesken.

Jos järven lukuisat saaret lasketaan mukaan, on rantaviivaa yhteensä noin 920 kilometrin verran! Koska suuri osa saarista on hiekkarantaisia, löytyy järven rannoilta täydellisiä kesäpäivänviettopaikkoja. Oletko jo löytänyt oman salaisen rantapoukamasi?

Myös Oulujärven suuret selkävedet puoltavat merellistä lempinimeä: Niskanselkä ja Ärjänselkä muodostavat Suomen suurimmat yhtenäiset avovesiselät.

Lisäksi järvellä lepää 665 yli aarin kokoista saarta. Näistä selkeästi suurin on tunnettu retkeily- ja leirintäkohde, Manamansalo. Myös rakastettu ja historiallinen Ärjänsaari on täynnä tarinoita ja iloisia lomapäiviä

Numeroina & faktoina

Pinta-ala: Keskimäärin 928 km2
Syvin kohta: 38 metriä
Keskisyvyys: n. 8 metriä
Vesimäärä: n. 5 miljardia kuutiota
Rantaviivaa: 580 km, saarten kanssa n. 920 km
Laskujoet: Kajaaninjoki, Kiehimäjoki ja Varisjoki

Meno-paluuvenekuljetus Ärjänsaareen alk. 20 €/hlö!

Varaa venekuljetus Ärjään tästä »